Πώς να προστατευτείτε από τον κορώνα ιό, COVID-19. Μια μέθοδος Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.
top of page
  • Writer's pictureAnthony DiSalvo, LAc

Πώς να προστατευτείτε από τον κορώνα ιό, COVID-19. Μια μέθοδος Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.

Ένα από τα θαυμάσια ιατρικά πλεονεκτήματα που παρέχονται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική είναι στις μεθόδους πρόληψης. Εδώ στην Yu Dayi Κινέζικη Ιατρική κλινική, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μοιραστούμε χρήσιμες πληροφορίες για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Οι μέθοδοι που συζητoύνται σε αυτό το άρθρο είναι για να βοηθήσουν στην πρόληψη της περαιτέρω εξέλιξης των συμπτωμάτων  κοροναϊού που αφορούν κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Λάβετε υπόψη, αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε άλλα κρυολογήματα, γρίπη, ή ιούς που επηρεάζουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.


(Πρώτου συνεχίσετε να διαβάσετε το άρθρο είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι οι παρακάτω πληροφορίες είναι καθαρά προληπτική μέθοδο. Οποισδήποτε με συμπτώματα γρίπης, καλείται να ζητήσει ιατρική βοήθεια, πρώτον για να λάβει ιατρική περίθαλψη και να αντιμετώπισει όσο πιο γρήγορα τα συμπτώματα της νόσου και έπειτα για να καθυσηχαστεί ο ίδιος και οι άμεσα συγγενείς).


Επί του παρόντος δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία στη δυτική ιατρική για Covid-19. Υπάρχει μόνο υποστηρικτική θεραπεία. Τελικά, ένα εμβόλιο θα δημιουργηθεί, αλλά αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο ή περισσότερο πριν δημοσιοποιηθεί. Εν τω μεταξύ...


Πώς μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου ή τους αγαπημένους σου;


Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έχει καταλάβει για αρκετές χιλιετίες ότι υπάρχουν διαφορετικά στάδια στην εξέλιξη μιας ασθένειας ή αρρώστιας. Μια από τις δυνάμεις στην κινεζική ιατρική είναι να βοηθήσει το σώμα να υπερνικήσει τα αρχικά συμπτώματα μιας ασθένειας σε μια ανώτερη αναπνευστική μόλυνση, όπως ένα κρύωμα, μια γρίπη ή άλλος παρόμοιος ιός. Η μέθοδος θεραπείας είναι να προκαλέσει εφίδρωση στο σώμα, επίσης γνωστός ως ιδρώτας. Αυτό είναι κατανοητό για να βοηθήσει στην εκκαθάριση του εξωτερικού παθογόνου από το σώμα που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση της ασθένειας.


Φυσιολογικά, η διαδικασία της εφίδρωσης στο σώμα είναι αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος, μια αλλαγή στη θερμική ρύθμιση του. Με την παρουσία ενός ιού το σώμα δημιουργεί πυρετό ως δικό του αμυντικό μηχανισμό. Η θερμική ρύθμιση ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση της επίθεσης του ιικού φορτίου. Αυτό είναι σχετικό, καθώς είναι πλέον γνωστό ότι ο ιός Covid-19 δεν μπορεί να επιβιώσει το εύρος θερμοκρασίας των 26 – 27 βαθμών κελσίου ή παραπάνω.


Στην κινεζική ιατρική, υπάρχουν σημεία βελονισμού, και συγκεκριμένα βότανα που βοηθούν στο να προκληθεί εφίδρωσηστο σώμα. Ωστόσο, εάν τα άτομα βρίσκονται σε αυτοκαραντίνα, τότε καθίσταται δύσκολο να λάβετε αυτό το είδος της φροντίδας(αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρατήσετε την ήδη θεραπέια που κάνετε και να καταφύγετε σε άλλες μεθόδους αν δεν υποστηρίζονται από το ιατρικό σύστημα της περιοχής που βρίσκεστε). Ως επί το πλείστον στην Αμερική, οι γιατροί κινέζικής ιατρικής δεν ενσωματώνονται στα νοσοκομειακά συστήματα όπου οι μολυσμένοι ασθενείς είναι υπό φροντίδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι αβοήθητος. Μοιραζόμαστε μια πρόσθετη προληπτική μέθοδο που μπορεί κανείς να κάνει στο σπίτι, στο νοσοκομείο ή σε ένα γηροκομείο για να προκαλέσει εφίδρωση.


Πιείτε ζεστό νερό.

Η απλή μέθοδος του πόσιμου ζεστού νερού και περιτύλιγμα σε μια ζεστή κουβέρτα βοηθά να αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος για να προκαλέσει ιδρώτα. Είναι ακόμη μια σημαντική προληπτική μέθοδος για τους ανθρώπους που ζουν σε ψυχρότερα περιβάλλοντα, οποιαδήποτε εποχή του έτους. Αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς κάποια σημεία ή συμπτώματα. Ας πούμε, ότι έχετε μια πρόσφατη ιστορία ταξιδιού ή έκθεσης σε ένα πρόσωπο που έχει δοκιμαστεί θετικά για Covid-19, πίνοντας ζεστό νερό ενώ ταξιδεύετε είναι χρήσιμογια την προστασία του σώματός σας, ακόμα καλύτερα αν είστε σε θέση να δημιουργήσετε ένα ήπιο ιδρώτα. Αυτή η μέθοδος μπορεί να επαναληφθεί καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Η διατήρηση μιας θερμής εσωτερικής θερμοκρασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική στο εξασθενημένο ανοσοποιητικό και πρεσβύτερο άτομο. Αυτό ισχύει και για όποιον φροντίζεται σε νοσοκομείο ή γηροκομείο. Αυτά τα περιβάλλοντα κυκλοφορούν συνεχώς κρύο αέρα στα συστήματα εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα (για σημαντικούς λόγους), αλλά είναι παρ 'όλα αυτά κρύος αέρας. Όταν ένα άτομο είναι άρρωστο και αδύναμο, το σώμα τείνει να γίνει κρύο. Η ενέργεια του σώματος εξαντλείται και δεν μπορεί να προστατευθεί από εξωτερικά παθογόνα. Παρακαλείστε να βεβαιωθείτε ότι οι ασθενείς είναι θερμά ντυμένοι, τα κεφάλια τους προστατευμένα από τον κρύο αέρα και να τους βοηθήσετε να πίνουν ζεστό νερό όλη την ημέρα. Λάβετε υπόψη, ότι η υπερβολική εφίδρωση δεν είναι ο στόχος εδώ αλλά είναι ένα σημάδι των άλλων θεμάτων. Να είστε προσεκτικοί για εκείνους που υποφέρουν από νυχτερινές εφιδρώσεις.


Το πόσιμο ζεστό νερό πρέπει να γίνεται στα αρχικά σημεία και συμπτώματα της νόσου, όπως ρινική καταρροή, βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα, βήχας, ρίγη, δύσπνοια, πυρετός (χαμηλού ή υψηλού βαθμού), φαγούρα στα μάτια, κόπωση ή/και πόνοι στο σώμα.


Εδώ είναι μια χρήσιμη λίστα των πρακτικών τρόπων για να εκτελέσει κάποιος αυτή την προληπτική μέθοδο. Τελικός στόχος κάθε μεθόδου είναι η πρόκληση ιδρώτα, ακόμη και ένας ήπιοςιδρώτα είναι επαρκής. Εάν υπάρχει πυρετός θα κατέβει μετά από την διαφόριση. Μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν ευκολότερα από άλλους, μερικοί μπορεί να απαιτήσουν πιο πολλά φλυτζάνια του ζεστού νερού και των περαιτέρω τεχνικών θέρμανσης για να προκαλέσουν έναν ιδρώτα. Είναι ασφαλές να προκληθεί ήπιοςιδρώτας 1-3 φορές την ημέρα ως προληπτικό μέτρο. Επίσης, μπορείτε να εκτελέσετε αυτήν την μέθοδο μία φορά την ημέρα, κυρίως τη νύχτα μετά από αλληλεπιδράσεις σε δημόσιους χώρους. (Δεν συζητάμε για υπερβολική εφίδρωση).

*Ασφαλές και για τις έγκυες γυναίκες*


● Πιείτε ζεστό νερό. Όχι καυτό, ούτε χλιαρό. Είναι σημαντικό να βράσει το νερό σας πρώτα. Δεν ζεσταίνουμε το νερό στο φούρνο μικροκυμάτων! Όχι λεμόνια. Όχι μέλι. Όχι τσάι. Μόνο ζεστό νερό.

● Ντυθείτε ζεστά, φόρεμα μακρύ, που καλύπτει όλα τα άκρα καιτα πόδια, το κεφάλι με ένα καπέλο χειμώνα (σκούφο), και τυλίξτε τον εαυτό σας σε μια ζεστή κουβέρτα. Επίσης,χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική κουβέρτα (ακόμη πιο χρήσιμη)15-20 λεπτά στην ρύθμιση υψηλής θερμοκρασίας μέχρι να προκληθεί εφίδρωση (προσοχή να μην υπερθερμανθείτε).

● Κάντε ένα ζεστό ντους, πιείτε ζεστό νερό πριν ή/και μετά το ντους σας.

● Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, πιείτε ζεστό νερό πριν, κατά τη διάρκεια και/ή μετά το μπάνιο σας.

● Μείνετε ζεστοί όλη νύχτα όσο κοιμάστε. Η διατήρηση μιας ηλεκτρικής κουβέρτας είναι χρήσιμη.

● Εάν αισθάνεστε λιποθυμία ή ζάλη λόγω της μεθόδουεφίδρωσης, μπορεί να οφείλεται σε απώλεια ηλεκτρολυτών ή σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορείτε να καταναλώσετε ένα ποτήρι χυμό θερμοκρασίας δωματίου, ίσως μια κουταλιά μέλι, ένα φλιτζάνι gatorade ή νερό καρύδας για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών.


(Ενημερώθηκε) Αυτός δεν είναι ο ίδιος μηχανισμός δράσης με ένα χαμάμ, μια καυτή σάουνα ή μια καυτή γιόγκα. Σε αυτές τις μεθόδους, ο ιδρώτας που προκαλείται μπορεί να οδηγήσει σεεξάντληση των υγρών του σώματός και μπορεί να γίνειεπικίνδυνο. Επιπλέον, η αναπνοή σε ζεστό ατμό δεν αυξάνει την εσωτερική σας θερμοκρασία, αφού ο αέρας δροσίζει μόλις εισέλθει στο σώμα σας. Συνιστάται επίσης από το Kέντρο Eλέγχου και Πρόληψης Ασθενειών να παραμένετεενυδατωμένοι.


(Ενημερώθηκε) Ο σκοπός του ζεστού νερού έναντι πικάντικων τροφίμων ή ζεστού τσαγιού και τα τιάυτα είναι η ουδέτερη ιδιότητα (ενέργεια, γεύση και κίνηση) του νερού. Το νερό δεν προσθέτει πρόσθετες ιδιότητες στο σώμα. Μόλις η αυξημένη θερμική επίδραση εμφανίζεται προκαλώντας εφίδρωση, το σώμα δεν επηρεάζεται από τις υπόλοιπες ιδιότητες των τροφίμων. Αντίθετα, με ένα πικάντικο φαγητό, ζεστό καφέ ήτσάι, ή οτιδήποτε άλλο προσλαμβάνεται το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα σας, μεταφέρει και τις πρόσθετες ιδιότητες των εν λόγω στοιχείων στο σώμα σας το όποιο προσπαθεί να μεταβολίσει, και επομένως μπορεί να υπάρξουνάλλες παρενέργειες. Δεν το θέλουμε αυτό.

Είναι ήδη κατανοητό ότι ο κοροναϊός (Covid-19) εξελίσσεται γρήγορα από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού σε λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και τελικά οδηγεί σε θανατηφόρα έναρξη διμερούς διάμεσης πνευμονίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να έχουμε βιώσιμες επιλογές πρόληψης, όπως το πόσιμο ζεστό νερό για να προκαλέσει έναν ιδρώτα και για να βοηθήσει στην πρόληψη της περαιτέρω εξέλιξης αυτού του ιού.


Τι άλλο μπορείς να κάνεις;

Υπάρχουν κάποιες διατροφικές προτάσεις κινέζικης ιατρικής για να συμπεριλάβετε στα γεύματά σας ώστε να βοηθήσειτε στην αύξηση της εσωτερικής ενέργειας - θερμότητας του σώματος.

● Φρέσκο τζίντζερ (όχι αποξηραμένο)

● Σκόρδο

● Είναι σημαντικό να τρώτε λιγότερο γλυκιά, ξινή, λιπαρή και αλμυρά τροφή.

● Πίνετε ζεστό νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων για να βοηθήσει με προβλήματα πέψης, όπως φούσκωμα, δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.


Περαιτέρω προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν τη διατήρηση ζεστής εσωτερικής θερμοκρασίας ανά πάσα στιγμή. O Covid-19 ταξινομείται ως ιός ψυχρής υγρασίας στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Μείνετε μακριά από τον (κρύο) αέρα που φυσάει σε εσωτερικούς χώρους (αιρ κοντίσιον) και μην βγαίνετεσε ψυχρές καιρικές συνθήκες, εάν δεν είστε κατάλληλαντυμένοι. Φυσικά, πλένετε τα χέρια σας τακτικά όλη την ημέρα, καθαρές επιφάνειες και λαβές πόρτας με απολυμαντικά, κ.λπ.. Είμαι βέβαιος ότι όλοι γινόμαστε καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους εργοδότες και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους υγείας σχετικά με τα γενικά πρωτόκολλα καθαριότητας. (Τα πρωτόκολλα υγείας και καθαριότητας που επιβάλλονται σε κάθε εργασιακό χώρο, είναι μια καλή αρχή για να τα τηρούμε και στην προσώπικη μας ζωή).


Πιστεύουμε ότι αυτή η χρήσιμη μέθοδος παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής θα σας εξυπηρετήσει καλά και θα σας παρέχει λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.


Τι περιμένετε για να πάρετε την σειρά σας μπροστά στον βραστήρα;

Μοιραστείτε αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες με την κοινότητά σας. Ας μείνουμε όλοι ασφαλείς.


Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συγγραφέα στη διεύθυνση: yudayiencino@gmail.com


(Οι ανωτέρω πληροφορίες είναι λίγο πολύ ευκολονόητες, και μπορεί να υπάρχει και κάποιο στοιχείο ομοιοτητάς με τα “παλιά γιατροσόφια της γιαγιάς” αλλά όπως σε κάθε κουλτούρα στοιχεία ομοιότητας θα βρείτε παντού. Θα εκπλαγείτε πόσοι άνθρωποι γνωρίζουν το ευκολονόητο αλλά αδυνατούν να κάνουν και το πιο απλό πράγμα. Η κινέζικη ιατρική βασίζεται στην απλότητα και στην πεποίθηση ότι το σώμα μπορεί να ανταπεξέλθει οποιοδήποτε ασθένεια εάν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποβιβάζει άλλες μεθόδους πρόληψης).

72 views0 comments
bottom of page